Doktor mötte professor i Växjö

Facebook
Twitter
LinkedIn

Till ett kranseminarie för några år sedan hade g-ACK’s Magnus Gustafson bjudit in en underhållare av rang – Bosse Andersson från Landsbro. En man som är känd i vida kretsar för sitt engagerade och karismatiska bilintresse, sitt författarskap och sin medverkan i diverse radio och tv-program. Andersson var och är efternamnet men han är rikskänd under ett annat tilltalsnamn – Bosse Bildoktorn.

Tanken med Bosses medverkan på seminariet var att han skulle inspirera deltagarna med historier om både nytt och gammalt under föredragsrubriken ”Rullande mekanik”. Han fick fria händer att forma föredraget eftersom han sa att om gruppen bestod av mekanikintresserade människor så hade han ett outtömligt material.

–”Hur länge vill ni jag ska prata?” frågade han…

Inspirerade var vad Bosse gjorde. Han blev inrullad på scenen i den klassiska bilen Trabant – eller ska vi säga Trabis som man gjorde i Öst – steg ur och drog igång showen. Att Bosse är en underhållare av rang visade han direkt. Publiken fick precis vad den ville. Historier om och kring bilar kryddade med personliga reflektioner och anekdoter om branschens stora profiler. Som många andra stora personligheter har han fler strängar på sin lyra än vad man kanske fått intryck av i media. Det finns så mycket genuint teknikintresse och så mycket verkligt kunnande i botten…

DSC_6352. rev 2

I publiken satt en annan profil inom mekanik fast i en annan bransch – kranbranschen. Det var vår mångårige kollega Walter Heinrich. Walter kallas ibland kranprofessorn av oss kollegor. Det bara blev så när en nyanställd besiktningsingenjör för många år sedan råkade säga att han hört att det fanns ”en riktig kranprofessor i Växjö” och syftat på Walter.

Walter och Bosse har ett gemensamt intresse för just skruvförband. Under den efterföljande kvällsaktiviteten på seminariet uppstod långa och intensiva diskussioner kring det ”skruvade intresset” som aldrig ville ta slut.

 

 

 

Här kunde historien ha tagit slut men det ville inte Bosse. Han hade åtagit sig ett uppdrag att skriva en serie artiklar om skruvförband. I sin jakt på kunskap och problemställningar/-lösningar så kom han ihåg Walter och tog kontakt igen för att få till ett möte. Den första kontakten vill nog Walter helst glömma. Han trodde att vi kollegor ville köra ett practical joke med honom så Bosse fick jobba bra för att övertyga Walter om sin identitet och för att nå fram med sitt önskemål. När väl identiteten var fastställd så blev det bestämt ett möte hemma hos Walter i Växjö. Det var dags för Bosse och Walter att tala ut om skruvförband.

DSC_0018

DSC_0019

 

 

 

 

 

 

g-ACK’s utsände, Kjell Andersson, som själv är påläst i ämnet skruvförband, tog tillfället i akt och medverkade på delar av mötet. Kjell har avlagt en rapport till oss övriga.

 

Slutsatsen i rapporten är att det nu är ställt utom allt tvivel att alla påståenden om att skruvförband är ett torrt och smalt teknikområde är grundlösa. Skruvförband är inte bara centrala i mekaniken utan de är engagerande, intressanta, spännande, roliga och alldeles underbara…